• beheerswerken
  • fotowerkgroep
  • klapekster nancy
  • klapekster
  • klimaatmars
  • klimaatmars1
  • nieuwjaarswandeling
  • nieuwjaarswandeling1
  • vlinderwandeling

Opening van de Kempentocht op 22 april

 

’t Merkske is één van de mooiste beekjes van Nederland en Vlaanderen. Het is niet verwonderlijk dat juist dit beekje zo gaaf is gebleven. Dit grensgebied was lange tijd een vergeten uithoek, zo ontsnapte het aan ingrepen van de mens en bleef dit unieke grensoverschrijdend beekdallandschap grotendeels behouden. Aansluitend ontplooit het Turnhouts Vennengebied zich als één groot waardevol natuurgebied met tal van schitterende vennen en paarse heide. Vennen met toepasselijke namen als de Klotteraard en het Zwart Water behoren tot de mooiste van de Noorderkempen.
Deze groene gordel van de Vallei van het Merkske en het Vennengebied omarmen het historisch erfgoedlandschap van de “Koloniën van Weldadigheid”. Zelden vind je zo’n geslaagde mix van natuur en erfgoed als in de Kempense Kolonies van Merksplas en Wortel. Dit uitzonderlijk Kempens decor van bossen, weiden, akkers en vennen en erfgoed is voor wandelaar en natuurliefhebber de ideale plek om tot rust te komen. Genoeg ingrediënten om er een prachtig wandelpad in aan te leggen.

 


Weg van platgetreden paden


Trek je wandelschoenen aan en ontdek al stappend enkele schitterende natuurhoekjes van onze Stille Kempen. Samen met Natuurpunt, Trage Wegen, het Nederlandse Staatsbosbeheer en Agentschap Natuur en Bos stippelde Toerisme Provincie Antwerpen de Kempentocht uit. Een tocht die door mooie natuurgebieden loopt waar het zeer rustig is, over onverharde paden doorheen idyllisch oude cultuurlandschappen. Stevig schoeisel is onontbeerlijk en bij regenweer moet je rekening houden met slijkerige paden.


Wandel langs knooppunten over onverharde paden


Het gebruiksvriendelijke knooppuntensysteem vormt de rode draad voor je wandeluitstap. De rood-witte bordjes sturen je in de juiste richting. Vertrek vanuit het station van Turnhout of parkeer je wagen aan het Bezoekerscentrum De Klapekster in Wortel, Bezoekerscentrum Kolonie 5-7 in Merksplas of elders onderweg om je tocht van 63,5 km te starten. Onderweg zijn er logeermogelijkheden van bivakzone tot B&B. Verkies je toch een korter traject? Geen nood, je kan ook gaan voor een lus van 15,5 km, 18,5 km of 34,5 km. Plan naar hartenlust je eigen Kempentocht!


Officiële opening van de Kempentocht


Zondag 22 april 2018 wordt deze uitdagende Kempentocht officieel geopend voor de genodigden vanaf 9.30 u in BC De Klapekster. De recreatieve wandelaar kan hier vanaf 10.30 u vrij wandelen en het vernieuwde laarzenpad dat een onderdeel is van deze Kempentocht is, ter plaatse ontdekken. Met de nieuwe wandelkaart in de hand, worden ze getrakteerd op een avontuurlijke tocht over onverharde wegen door Wortel Kolonie (binnenkort UNESCO Werelderfgoed?), de Castelreesche Heide (NL) en het beekdal van het Merkske. Er werden hiervoor speciaal twee nieuwe houten wandelbruggetjes over het Merkske aangelegd. Prachtige grensoverschrijdende, wilde natuur en erfgoed gaan hier hand in hand.
De Klapekster, het gezellige bezoekerscentrum van Natuurpunt Markvallei is de Poort naar de vallei van het Merkske en de ideale uitvalbasis om de Kempentocht of het vernieuwde laarzenpad te ontdekken Nadien kan je hier knus bijpraten bij een frisse pint of heerlijke koffie.

Info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.