Werkgroep gidsen

<< Alle werkgroepen

In 2019 kregen 22 natuurgidsen hun diploma na een uitgebreide opleiding.
In 2019 kregen 22 natuurgidsen hun diploma na een uitgebreide opleiding.

Wat?

Natuurgidsen verdiepen zich in de natuur en willen hun enthousiasme over die natuur graag delen met mensen en hen wegwijs maken in die prachtige, dikwijls onbekende en onbegrepen wereld. Ze begeleiden wandelingen en kinderactiviteiten, werken samen met de natuurbeheerploeg en organiseren cursussen in het bezoekerscentrum.

Waarom?

Beleving en educatie vormen de grondvesten voor het draagvlak voor natuur en natuurbehoud. Beleving zorgt voor verwondering en wekt de nieuwsgierigheid. Kennis ligt dan weer aan de basis van respect. Dat we als natuurvereniging inzetten op deze facetten ligt voor de hand.

Wie?

Yvonne Engelen en Marcel Verschueren trekken deze vrijwilligersgroep. De leden van de werkgroep hebben veelal de cursus “natuurgids” gevolgd, maar dat is geen voorwaarde omdat er naast het gidsen ook andere facetten van natuurbeleving en natuureducatie aan bod komen. Kennis over de natuur wordt opgedaan door cursussen te volgen of samen met gidsen op stap te gaan. Nieuw bloed geeft energie, samen brainstormen is de belangrijkste vorm van het ontstaan van nieuwe ideeën. Daarom zijn we op zoek naar nieuwe mensen. De waarde van de groep zit vooral in de samenhorigheid.

Wanneer?

De natuurgidsenwerkgroep vergadert drie tot vier keer per jaar. De planning wordt opgemaakt, activiteiten worden kort geëvalueerd en er is vooral ruimte voor nieuwe, creatieve ideeën.

Contact

gidsenwerkgroep@natuurpuntmarkvallei.be