Streekproducten

In Bezoekerscentrum De Klapekster promoot Natuurpunt Markvallei producten van eigen bodem. We focussen met veel plezier op bioproducten die tong en gehemelte kunnen plezieren.

Bont Dikkopje

Bont Dikkopje - graanjeneverHet “Bont Dikkopje” is een jonge graanjenever die 35 % alcohol bevat.

In de fles zit een stengel van een pijpenstrootje uit Wortel Kolonie. De helder geelgroene drank geurt licht naar bloemen, heeft een frisse neus die lang in je glas blijft hangen, met een lichte toets van gras. De smaak is rond, zacht en heeft een afdronk die aan het bos doet denken.

De verwijzing naar het vlindertje is alom tegenwoordig. Het mooie etiket, geschilderd door Charel Huet, toont het bont dikkopje in al zijn pracht. In de fles zie je de stengel van het pijpenstrootje. Het pijpenstrootje is voor het bont dikkopje een belangrijke plant. Het is de waardplant, hier legt het vlindertje zijn eitjes.

In Wortel Kolonie is het bont dikkopje aanwezig. Daarom is de pijpenstrootje in de fles ook afkomstig uit dit natuurgebied. We hopen dat de lekkere jenever ook een ambassadeur mag zijn voor deze mooie vlindersoort.

Wortelse Tongklever

Wortelse Tongklever-jeneverWortelse Tongklever, een smaakvolle, rode jenever, wordt gemaakt van de pruimpjes van de sleedoornstruik.

Sleedoorn heeft, naast de smakelijke combinatie in de Wortelse Tongklever, een aantal heilzame eigenschappen. Zo werden de bloesems vroeger zelfs gebruikt als schoonheidsmiddel en bovendien is sleedoorn het zachtste laxeermiddel dat er is.

In de Wortelse Tongklever proeft u de natuur van de Markvallei. Sleedoornstruiken blijken er de uitgelezen plaats voor de klapekster om er zijn prooien te bewaren. De struiken vindt u in houtkanten en aan bosranden.

Honing uit de Vallei van het Merkske

In het winkeltje van Bezoekerscentrum De Klapekster prijken ook potten honing. Deze honing is afkomstig uit de Vallei van het Merkske. Karel Kerremans en Jan Vervoort laten hun bijenvolken zoemen in het beekdal. De bijtjes doen er zich te goed aan voorjaarsbloeiers en aan de reuzenbalsemien.

De honing is een gegeerd product en vindt gretig aftrek bij de bezoekers.

Gageleer

Gageleer-bierGageleer is een goudkleurig bier dat in het gageleer-glas een mooie witte schuimkop vormt. Het wordt gebrouwen met eerlijke bio-ingrediënten: het fijnste gerstemout, deels afkomstig van lokale Kempense bio boeren, en gagel uit De Liereman (natuurgebied in het Kempense Oud-Turnhout), zonder additieven of bewaarmiddelen.

Gagel is een lage struik die in de voedselarme moerassen van de Kempen groeit.

Zijn aromatische bladeren en bloempjes werden al in de Middeleeuwen gebruikt als hoofdbestanddeel van gruut, de toenmalige smaak- en bewaarstof van bier. Dat oude recept is weer tot leven gebracht in de originele Gageleer. Het bier wordt niet gepasteuriseerd en is daardoor volkomen zuiver en natuurlijk. Gageleer ondergaat een tweede gisting en een lange rijping in de fles, waardoor het zijn kenmerkende smaak krijgt.

Er is een prettig evenwicht tussen het moutige, ietwat zoetige, fruitige en kruidige aroma en een subtile bitterheid. De smaak van de gagel is kenmerkend en uniek: kruidig met een toets van peper en eucalyptus. Het is een verfrissend bier maar door zijn alcoholgehalte van 7,5 volumeprocenten, toch een stevige drank.

Bakkerij Widar

Bakkerij Widar

In Bezoekerscentrum De Klapekster kan je proeven van heerlijke cake. Deze wordt gebakken door de mensen van Widar, net als de heerlijke knabbelstokken die je ook in ons bezoekerscentrum kan kopen. De bakkerij van Widar bakt enkel met biologische ingrediënten en ook op de boerderij van de gemeenschap worden enkel biologische methodes gebruikt.

De kernopgave van Widar is het scheppen van een sociaaltherapeutische omgeving waar volwassen personen met een beperking een zo normaal en volwaardig mogelijk leven kunnen leiden.

Het eigene aan Widar wordt zichtbaar doordat medewerkers en bewoners een gemeenschap vormen, waarin zij samen wonen en/of werken. De zorg voor en de ontwikkeling van de bewoners als individu staan hierbij centraal.

Respect, aandacht en verantwoordelijkheid voor mens, aarde en milieu/omgeving zijn een integraal deel van het dagelijkse leven. Vanuit een bewustzijn voor het welzijn van de samenleving wil Widar zorgvuldig omgaan met de mensen en de middelen die hen toevertrouwd worden. Widar heeft een gemeenschap in Zondereigen en in Wortel Kolonie.

Lupi reali

Lupi Reali-wijnLangs de adembenemend mooie heuvels van het Laga-gebergte, middenin het groene hart van de Abruzzen, vormen de landerijen van wijngoed Valle Reale de geografische grens tussen het in het noorden gelegen Nationale Park van Gran Sasso (Grote Steen) en dat van Majella in het zuiden.

De wijngaarden van Valle Reale – te vinden tussen Popoli en Capestrano op een hoogte variërend tussen 150 en 450 meter boven de zeespiegel – liggen gedeeltelijk op een dunne kalkrijke laag maar hoofdzakelijk op een bodem samengesteld uit keien waarin een beetje klei en zand voorkomt. Daarnaast zijn ook de nabijheid van de Gran Sasso (hoogste punt: 2912 mtr.) en het Majella Massief van invloed op het groeiproces van de druiven. Doordat de wijngaarden van Valle Reale op het grootste drinkwaterreservoir van Italië gelegen zijn, zijn alle chemische of kunstmatige middelen verboden, zijn de omstandigheden in de wijngaarden uitermate gezond en daarmee de wijnen uitzonderlijk zuiver van karakter. Deze heerlijke montepulciano is vol van sappig zwart en rood fruit. Speels, vrolijk en rond.

Dat is de omschrijving voor de heerlijke biologische wijn die je in Bezoekerscentrum De Klapekster kan kopen.