Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Op zoek naar Sinterklaas

vrijdag 6 december - 20:00 - 22:00

Gratis
Foto Peter Mertens

Natuurpunt Markvallei mag op 6 december Erik Vervoort en Nadine Sterkens verwelkomen in Bezoekerscentrum Vallei van het Merkske (De Klapekster) voor een lezing over hun reis naar Spanje. Het wordt dus een beetje een zoektocht naar de herkomst van de goedheilige man.

Erik Vervoort en Nadine Sterkens hebben de goede gewoonte om er op uit te trekken als de gelegenheid zich voordoet. Ze komen bijna jaarlijks met een reisverhaal naar De Klapekster. Die avonden worden druk bijgewoond. Erik en Nadine maken er immers telkens een boeiend kijk- en luisterstuk van. Het is als het ware alsof je op de passagierszetel zit en alles mee kan maken.

In het begin van dit jaar brachten Erik en Nadine  een bezoek aan Peter Mertens,  jeugdvriend en vogelfotograaf in Zuidoost Spanje (Alicante).

Erik: “Onderweg ernaartoe bezochten we verschillende natuurgebieden. Onze eigen belevenissen en waarnemingen vullen we aan met foto’s van Peter.”

Ergens in de beginjaren 70 leren twee jongens elkaar kennen op de lagere school. Omdat de ene al interesse heeft in vogels en pluimen verzamelt, en de andere vogels heeft, ontstaat er een band tussen de twee en zetten ze samen, met nog enkele andere vrienden, de eerste stappen in natuurbeleving en bescherming. Ze richten zelfs met andere vrienden een groepje op dat zich uitsluitend bezighoudt met de natuur in het algemeen. Maar het blijven bovenal kwajongens die ook allerhande kattenkwaad uithalen en samen een hoop plezier beleven. Door de jaren heen blijft de vriendschap bestaan, ze volgen samen een cursus natuurgids, richten een afdeling natuurgidsen op in hun geboortestad, nemen deel aan allerlei betogingen en acties om de natuur te beschermen, gaan samen op vakantie, ondernemen allerlei initiatieven ten voordele van de natuur enz. Door de jaren heen zien ze elkaar door omstandigheden wat minder en beiden leren op de soms harde manier elk hun eigen levenslessen, maar de vriendschap blijft overeind.
Nu 50 jaar later, de ene is ondertussen naar Spanje geëmigreerd, en de andere werkt voor de grootste natuurorganisatie in België.
Peter Mertens: “Toen mijn goede jeugdvriend me dan ook een tijdje geleden, liet weten dat hij mij kwam opzoeken met zijn echtgenote, kon de pret niet op. Niet alleen zou het een gezellig weerzien worden, er zouden ook weer veel herinneringen worden opgeroepen met de nodige grappigheid erbij. Natuurlijk kun je iemand die voor de grootste milieuorganisatie in België werkt, niet teleurstellen qua natuur in Spanje. Eenmaal hij de Spaanse grens met zijn 4×4 was overgestoken bestookte ik hem met allerlei natuurgebieden die hij op zijn weg hierheen zeker moest bezoeken, met onder andere Delta Ebro, Albufera, Alcoi en Marjal de Pego Oliva. Ik wou hem ook niet teveel gebieden aan de hand doen of hij zou niet bij mij geraken, vreesde ik.”
“Dat het een hartelijk weerzien werd staat buiten kijf, en natuurlijk stond El Hondo hoog op zijn verlanglijst. Als een van de belangrijkste wetlands in Spanje en met zijn enorme oppervlakte van bijna 3000 hectare is het belang van dit gebied in natuurbehoud, studie, educatie enz. niet te onderschatten. Niet enkel de verscheidenheid aan natuur is hier van belang, maar ook de enorme geschiedenis is van groot belang voor het Spaanse erfgoed. Er stonden ook nog wat vogelsoorten op zijn wenslijst waaronder de Buidelmees, Dwergarend en de Witkopeend, die ik hem dan ook met alle plezier kon laten zien. Ik bezorgde hem dan ook nog wat gebieden in onze contreien om te bezoeken zoals lagunas de Torrevieja en La Mata en de Salinas van San Pedro de Pinatar, samen bezochten we ook de Lagunas de Lo Monte. Door tijdsgebrek konden we niet meer gebieden bezoeken, maar ik weet zeker dat ik ze hier volgend voorjaar weer mag verwachten. Het was een fantastisch weerzien waarbij we samen de capriolen van de woudaap zagen, de vliegacrobatie van de Bruine kiekendieven konden waarnemen, Buidelmezen die van de ene naar de andere rietpluim fladderden, Dwergarenden zagen zweven op de thermiek en nog zoveel meer.”
We moeten jullie niet vertellen dat dit een voordracht wordt om duimen en vingers bij af te likken. Erik en Nadine starten om 20 uur, maar de deur gaat om 19.30 uur open. De inkom is gratis.
Om zeker te zijn van je plaats kan je uiteraard reserveren via de website van Natuurpunt.

Gegevens

Datum:
vrijdag 6 december
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, ,
Site:
www.natuurpuntmarkvallei.be

Locatie

Bezoekerscentrum Vallei van het Merkske – De Klapekster
Kolonie 41
Wortel, Antwerpen België
+ Google Maps