Welkom, maar respecteer de regels

Nu het overlegcomité beslist heeft om buitenactiviteiten met 10 personen vanaf 8 maart weer toe te laten, roept Natuurpunt op om zeker de regels te respecteren als je naar een natuurgebied trekt met je buitenbubbel. De druk op de natuurgebieden is het afgelopen jaar enorm toegenomen. Maar als iedereen zich aan de corona-natuur-etiquette houdt, hoeft dit geen probleem te zijn.

Liesbet Cleynhens, diensthoofd Beleving van Natuurpunt: “Het afgelopen jaar ontdekten heel wat nieuwe bezoekers de natuurgebieden van Natuurpunt. Het is dus belangrijk om de regels te blijven herhalen. Gelukkig houden de meeste mensen zich er wel aan. Als dat niet het geval is, komt dat meestal omdat ze zich er niet bewust van zijn. Onze bijzondere veldwachters en de Natuur.ambassadeurs treden op als gastheer of gastvrouw in de natuurgebieden. Ze houden een oogje in het zeil en kijken erop toe dat de gedragsregels nageleefd worden. Ze spreken mensen aan en geven ook een woordje uitleg over de regels en waarom ze zo belangrijk zijn. Er zijn ondertussen 97 Natuur.ambassadeurs actief in de natuurgebieden.”

De buitenbubbel vergroot tot 10 personen, het weer wordt beter en de horeca is nog dicht. Veel bubbels zullen samen buiten gaan zitten. Liesbet Cleynhens: “We willen benadrukken om zeker op de paden te blijven. In veel natuurgebieden staan banken en picknicktafels en aan de randen van natuurgebieden vind je plekken waar je wel in groepjes kan zitten zonder de natuur te beschadigen, bv. in de wegbermen van verharde wegen. Ook in de speelzones mag dat. Maar vlei je met je buitenbubbel dus niet zomaar neer in het midden van de natuur.”

De meeste bezoekerscentra beschikken over een buitenruimte in de onmiddellijke omgeving. Katleen Bollen van bezoekerscentrum Kiewit in Hasselt: “Mensen zijn welkom om zich neer te zetten als ze de veiligheidsvoorschriften respecteren en de afstandsregels gehandhaafd kunnen blijven. Op de weide voor ons bezoekerscentrum kan dat, in onze kwetsbare natuurgebieden kan en mag het niet. Daar mag je uiteraard wel wandelen, maar blijf je op de wandelpaden.”

Je hebt nooit te veel natuurliefhebbers, enkel te weinig natuur

De grote drukte in natuurgebieden maakt pijnlijk duidelijk dat er te weinig natuur is in Vlaanderen. Liesbet Cleynhens: “We werken hard aan meer natuur. Met de steun van overheid, bedrijven en particulieren zorgen we de laatste jaren gemiddeld voor 1 m² extra natuur per Vlaming. Te grote drukte kan wegen op de natuur. Binnenkort start het broedseizoen weer en dan is de natuur extra kwetsbaar. Het is dan ook absoluut noodzakelijk om de lieve viervoeters aan de lijn te houden.”

Voor je er dit weekend op uittrekt, lees nog even deze 10 tips om veilig en gezond van de natuur te genieten:

  1. Hou afstand en laat elkaar vlot passeren. Hou even in op smalle stukken, wacht geduldig op een plek waar je elkaar kan voorbijsteken. Kruis elkaar niet op vlonder- of knuppelpaden.

  1. Hou afstand en laat elkaar vlot passeren. Volg de routes indien mogelijk in de richting van de bordjes. Vooral bij het kruisen is afstand houden moeilijk. De wandelingen van Natuurpunt hebben doorgaans een vaste richting.

  2. Laat geen vuilnis achter. In veel natuurgebieden staan geen vuilnisbakken om het natuurplaatje niet te verstoren. Neem je afval dan gewoon mee terug naar huis.

  3. Hou de hond aan de leiband. Loslopende honden verstoren de natuur grondig. Reetjes en vogels raken erdoor opgeschrikt. Andere bezoekers ook.

  4. Blijf op de paden. We hebben spijtig genoeg te weinig natuur in Vlaanderen om vrij rond te struinen zonder de natuur te verstoren.

  5. Zet je niet neer in het midden van de natuur om uit te rusten of te picknicken. Gebruik de banken en picknicktafels of vlei je neer in picknickweides of aan de randen van het gebied, bv. in de bermen van verharde wegen.

  6. Ga wat vroeger of wat later wandelen. ’s Ochtends vroeg heb je trouwens het mooiste licht en heb je meer kans om vogels, reetjes en eekhoorns te zien. Ook de avondschemering zorgt voor een magische sfeer.

  7. Zoek de minder bekende natuur op. Natuurpunt beheert meer dan 500 natuurgebieden in heel Vlaanderen. Daar zitten echte pareltjes tussen. Je ontdekt ze op deze interactieve kaart.

  8. Kies eens een alternatieve startplaats. Vaak is het vooral erg druk aan de klassieke toegangspoorten, zoals de abdij aan Averbode Bos & Heide. Terwijl er tientallen andere plaatsen zijn om van te vertrekken.

  9. Kom bij voorkeur met de fiets. De parkings geraken snel overvol. Of parkeer je auto wat verderop. Maar wel reglementair, anders eindigt je wandeling met een boete.

Meer over de natuurgebieden van Natuurpunt: www.natuurpunt.be/kaart-natuurgebieden