Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Opleiding: Natuurgids Markvallei

donderdag 25 januari

Ben je gefascineerd door de natuur? Wil je weten wat er allemaal rondom je groeit en bloeit? En wil je ook anderen warm maken voor de natuur? Dan heb je alles in huis om een geweldige natuurgids te worden.
INHOUD
natuurgidsDe opleiding tot natuurgids bestaat uit drie onderdelen: de cursus, de verdieping en de stage.
Het eerste deel, de cursus, bestaat uit een 30-tal activiteiten waarvan ongeveer de helft excursies.  Tijdens de verdieping volg je 20 uur bijkomende vorming volgens eigen interesse. Deze vorming kan zowel inhoudelijk als methodisch zijn.  Tijdens de stage doe je ervaring op als natuurgids. De stage kan bestaan uit verschillende types van engagement. In totaal doe je 20 uur aan activiteiten, waarvan je 2 activiteiten volledig zelfstandig begeleidt.
De cursus duurt ongeveer een jaar. De stage en de verdieping doe je op eigen tempo met een maximum van 2 jaar na het einde van de cursus.
In de cursus werk je rond een brede waaier aan thema’s. Je ontdekt hoe dieren, planten en landschappen samenleven en je krijgt een stevige basis rond ecologie en natuurbeheer. Tijdens de lessen gidsvaardigheden leer je hoe je een boeiende wandeling uitstippelt en groepen gidst. Daarnaast ga je regelmatig op excursie met ervaren gidsen en bezoek je natuurgebieden in de buurt.
De activiteiten worden gespreid over een jaar zodat je de natuur in ieder seizoen leert kennen. Daarnaast werk je samen met medecursisten een ‘groene activiteit’ uit waarbij je een natuurgebied of natuurthema stevig onder de loep neemt. Meer info over de verdieping en de stage krijg je tijdens de cursus.
PRAKTISCH
De theorielessen vinden plaats op donderdagavond van 19u30 tot 22u30. De excursies op zaterdagvoormiddag van 9u tot 12u.  Tijdens de schoolvakanties zijn er geen lessen. De eerste bijeenkomst is op 25 januari 2024 en de afronding is op 14 december 2024.
Kort voor de start van de cursus ontvang je het gedetailleerde programma via mail. Inschrijven kan vanaf 26/10.
Na je inschrijving ontvang je een bevestiging via e-mail (controleer zeker je spamfolder). Je betaalt veilig op onze website met je kaart of via overschrijving. Voor deze cursus zijn er verschillende tarieven van toepassing.
  • Steuntarief voor leden – Standaardtarief niet-leden: met een paar extra euro maak je onze activiteiten betaalbaar voor iedereen (455 euro)
  • Ledentarief: als lid van Natuurpunt en het Open Netwerk kan je genieten van een korting (403,00 euro)
  • Sociaal tarief: voor wie het wat minder breed heeft (175,00 euro)
  • Je kan bij je inschrijving het handboek ‘vol van natuur’ bestellen door deze optie aan te vinken.
SAMENWERKINGSPARTNERS
Natuurpunt Natuuracademie organiseert deze cursus in samenwerking met Bezoekerscentrum Vallei van het Merkske – De Klapekster en Natuurpunt Markvallei.
OVER DE CURSUS
De cursus Natuurgids bestaat al meer dan 50 jaar. Natuurgidsen zijn in alle takken van de natuurbehouds- en milieubeweging actief. Daarnaast doen ook overheden en organisaties steeds meer beroep op gespecialiseerde natuurgidsen. De cursus Natuurgids is bovendien erkend als specialisatie binnen de gidsenopleiding van Toerisme Vlaanderen.
Natuurpunt Natuuracademie is de grootste gespecialiseerde vormingsinstelling in Vlaanderen. Het organiseert cursussen voor een breed publiek rond natuur, milieu, klimaat en duurzame ontwikkeling. Hiervoor werkt het centrum nauw samen met vrijwilligers, lokale groepen en een open netwerk van samenwerkingspartners.