Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing Jan Hertoghs: Alles voor de Kempen

vrijdag 5 januari - 19:30 - 22:00

Alles voor de Kempen - Jan Hertoghs

In zijn boek “Alles voor de Kempen” schetst Jan Hertoghs een portret van een regio, zijn inwoners én zichzelf. De voormalige Humo-journalist laat merken dat hij nog steeds, als geen ander, oog heeft voor de details van het leven. Alles voor de Kempen baadt dan ook in een warme, menselijke gloed.

Hertoghs mag dan zelf een geboren en getogen Antwerpenaar zijn, zijn familiale wortels liggen enkele tientallen kilometers verderop. Een uurtje of minder met de wagen, maar een geheel andere wereld. Die van het platteland, waar dingen toch net dat tikje anders zijn. Geen betere observator om dat veld in te sturen dan Jan Hertoghs.

Want de Kempen, dat is het paradijs, met zijn grootouders-kinderoppas nabij, de vrienden – die niet zelden meegaan sinds de lagere school – om de hoek. Maar net zo goed heeft dat bestaan onder de kerktoren zijn schaduwzijde, die zich uit in zelfcensuur – wat gaan de mensen denken van zo’n hoed? – en zijn onbegrip tegenover wie in de stad blijft wonen.

In het geval van Hertoghs zijn de Kempen ook het paradijs van de kindertijd, zich afspelend in een tijdperk waarin een postkantoor nog gewoon bij je grootouders in huis gevestigd kon zijn, waarin een vrijgezel-tante haar VW Kever kon volladen met alle beschikbare kinderen uit de familie en een van hen, zo minderjarig als wat, het stuur liet overnemen.

Hertoghs toont met zijn boek dat hij een meesterlijke blik heeft, oog voor het grote geheel, maar net zo goed voor de details die anderen zo vanzelfsprekend vinden dat ze onopgemerkt, en onbeschreven blijven: de voortuintjes of de bordjes verboden toegang, om er maar twee te noemen. Niets ontsnapt aan Hertoghs’ fotografische blik. De poëzie en schoonheid in de kleine details vormen tegengif tegen eenvormigheid.

Tijdens deze lezing in bezoekerscentrum Vallei van het Merkske – De Klapekster, brengt Jan Hertoghs de herkenbare verhalen die hij neerschreef in het boek.

Natuurpunt Markvallei organiseert deze lezing over de Kempen in een samenwerking met Avansa Kempen

Inkom:
€ 5 leden
€ 7 niet-leden

Om zeker te zijn van je plaats moet je inschrijven via deze link.

Gegevens

Datum:
vrijdag 5 januari
Tijd:
19:30 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

Bezoekerscentrum Vallei van het Merkske – De Klapekster
Kolonie 41
Wortel, Antwerpen 2323 België
+ Google Maps