Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing: “Nou en? – Waarom de Nederlanders zo Nederlands zijn” – Patrick Van Gompel

vrijdag 8 maart - 20:00 - 22:00

€5 – €8
Nou en? Patrick Van Gompel

Nou en? Patrick van Gompel over de Nederlanders

Natuurpunt Markvallei (samen met Avansa Kempen) nodigt Patrick Van Gompel uit voor een lezing in Bezoekerscentrum Vallei van het Merkske (De Klapekster) in Wortel. Op vrijdag 8 maart komt hij vertellen over zijn boek “Nou en – Waarom Nederlanders zo Nederlands zijn”. Het belooft een boeiende lezing te worden die ongetwijfeld veel elementen bevat die zo herkenbaar zijn voor de mensen in de grensstreek.

De Nederlanders. We kennen ze. Denken we. We hebben er in elk geval een mening over. Waarom zijn ze zoals ze zijn? In zijn nieuwe boek ‘NOU EN – Waarom de Nederlanders zo Nederlands zijn’ gaat journalist Patrick Van Gompel op zoek naar de ziel en het karakter van de Nederlanders. De koning en de koningin praten helder over het vrije woord. De strijd tegen het water is legendarisch. De invloed van Luther en Calvijn is er nog altijd. Er is het rijke koloniale verleden met de Gouden Eeuw, de slavernij en de excuses. Wie komt eerst, de dominee of de koopman? En hoe zit het met verdraagzaamheid, racisme, het n-woord, Zwarte Piet en de nationale trots?

In een bevlogen lezing fietst Patrick Van Gompel door de geschiedenis van het prachtige land en kruipt hij in het hoofd van de Nederlanders. Tussendoor schudt hij hilarische culinaire ervaringen uit de mouw.

Als er nu één lezing is die uitnodigt tot een vrolijke en pittig nagesprek, dan is het deze wel.

Patrick is naast zijn journalistieke interesse ook altijd geboeid gebleven door de natuur om zich heen. Hij vertrouwde ons toe dat Natuurpunt ook deel uitmaakt van zijn uiteenzetting. We zijn in ieder geval nieuwsgierig.

Patrick Van Gompel (1957) start zijn journalistieke loopbaan in 1978 als regionaal correspondent voor Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad, De Volksgazet en als reporter voor weekbladen als Panorama. Tussen 1981 en 1989 werkt hij voor BRT 2 Radio Omroep Antwerpen en Radio 1, het persagentschap Belga en Het Nieuwsblad van het Zuiden in Tilburg. Van 1989 tot 2022 is hij verslaggever binnen- en buitenland voor VTM Nieuws / DPG Media. Voor VTM Nieuws trekt hij onder meer naar de burgeroorlogen in Rwanda, Congo, Somalië, Libië, het Midden-Oosten en Oekraïne. Hij is ook specialist Nederland. Patrick is van 1983 tot en met 2003 medeorganisator van De Stripgidsdagen in Turnhout. In 1995 schrijft hij samen met stripwinkelier Ad Hendrickx het boek ‘Strips Aha! De wereld van het beeldverhaal’ (Standaard Uitgeverij). Voor zijn inzet voor het beeldverhaal ontvangt hij in 2003 De StripVos van de Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde, de beroepsvereniging van striptekenaars. In 2019 krijgt hij Het Gulden Boek, een onderscheiding van boek.be voor zijn enthousiasmerende journalistieke werk voor het boek en de verspreiding ervan. Hij is jurylid van de Knack Hercule Poirotprijs voor het beste Vlaamse misdaadverhaal én bedenker en brouwer van het bier Tripel 888.

Deuren: 19.30u

Inkom: leden 5 euro / niet-leden 8 euro

Inschrijven via deze link!

Gegevens

Datum:
vrijdag 8 maart
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€5 – €8
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , , ,
Site:
www.natuurpuntmarkvallei.be

Locatie

Bezoekerscentrum Vallei van het Merkske – De Klapekster
Kolonie 41
Wortel, Antwerpen 2323 België
+ Google Maps