Duizendste gezin komt uit Wortel

Natuurpunt Markvallei mocht woensdag 24 oktober haar duizendste lid verwelkomen in Bezoekerscentrum De Klapekster. Stef Kustermans, zijn vriendin Marjan Vrints en hun kindjes Laurien (3 jaar) en  Odette (18 maanden) sloten zich aan bij Natuurpunt en werden prompt het duizendste lid van Natuurpunt Markvallei.

Odette, Stef, Marjan en Laurien

De plaatselijke afdeling van Natuurpunt kent de laatste jaren een enorme aangroei van haar leden. Terwijl in 2003 nog maar 169 gezinnen zich aansloten bij Natuurpunt, is dat vijftien jaar later dus meer dan het vijfvoud. “Die groei is niet abnormaal.”, zegt voorzitter Drej Oomen. “De mensen willen meer biodiversiteit op wandelafstand van hun woning. Mensen liggen wakker van gezonde lucht,  van duurzame mobiliteit, plasticvervuiling, … Mensen beseffen dat de natuur de effecten van  de klimaatopwarming kan milderen en vooral dat natuur heilzaam is op vele vlakken. Gezinnen beseffen ook dat onze vereniging het verschil maakt.”

Stef Kustermans woont met zijn gezinnetje in Wortel. “We hebben natuurlijk geluk met de natuur aan onze achterdeur. Maar veel mensen hebben zoveel chance niet. Wij willen dat onze kinderen later ook nog kunnen terugvallen op die natuur, en daarom zijn we lid geworden van Natuurpunt. Dat we nu het duizendste lid zijn in het werkingsgebied van Natuurpunt Markvallei is natuurlijk meegenomen. Duizend aangesloten gezinnen, dat is echt wel bijzonder.”

Dat beseft men binnen Natuurpunt Markvallei ook wel. “We hadden niet het idee dat het zo snel zou gaan. Maar de laatste maanden is de belangstelling voor onze werking alleen maar toegenomen. We zullen trouw aan onze missie verder blijven werken om het draagvlak voor meer natuur nog groter te maken.”

Duizend bomen

Het feit dat Natuurpunt Markvallei nu meer dan duizend leden telt (elke dag sluiten gezinnen zich aan) wordt gevierd met de actie “Duizend bomen voor duizend leden” en met gratis pannenkoeken. “We willen dat dit een feest wordt voor heel onze vereniging en dat de generaties na ons er ook nog van kunnen genieten.”, zegt voorzitter Drej Oomen.

Natuurpunt Markvallei zal op zaterdag 24 november duizend bomen en struiken planten in natuurgebieden Den Rooy en Smisselbergen. “Voor elk aangesloten gezin een boom dus. Het duizendste lid krijgt bovendien de eer om ook de duizendste boom aan te planten. En op zondag 25 november mogen alle leden van Natuurpunt Markvallei gratis een pannenkoek komen eten in Bezoekerscentrum De Klapekster.”

“Voor de actie “Duizend bomen voor duizend leden” nodigen we iedereen (ook niet-leden) uit om samen met ons duizend bomen en struiken aan te planten in de natuurgebieden Den Rooy en Smisselbergen in Meerle. We verzamelen op zaterdag 24 november om 13.30 uur op de parking langs de Ulicotenseweg. Om 13.30 uur zal het gezinnetje van Stef en Marjan de symbolische duizendste boom (een linde) mogen planten. Nadien verspreiden groepen zich onder begeleiding in de natuurgebieden om de 999 andere bomen en struiken aan te planten. Na de plantactie biedt Natuurpunt Markvallei de deelnemers warme chocolademelk, appelsap of een borreltje aan.”

Op zondag 25 november is het feest in Wortel-Kolonie. Elk lid van een aangesloten gezin kan op vertoon van de lidkaart een gratis pannenkoek krijgen in Bezoekerscentrum De Klapekster. De bakkers staan paraat vanaf 13.30 uur.

“Het is natuurlijk een uitgelezen gelegenheid om lid te worden van Natuurpunt, en uiteraard niet alleen voor de pannenkoeken.”