Natuurgebied Den Rooy / Smisselbergen

Algemeen

Natuurgebied Den Rooy & Smisselbergen
Klik en bekijk op de overzichtskaart!

Natuurpunt kocht eind december 2014 op wandelafstand van het dorpscentrum van de gemeente Meerle (Hoogstraten) 42 hectare bos . Met historische overblijfselen van hoogveen, bossen en een populatie van het bont dikkopje (een sterk bedreigde heivlinder) biedt Den Rooy belangrijke kansen voor de natuur in de Noorderkempen. In 2017 kon Natuurpunt ook een deel (35ha) van Smisselbergen, een gebied dat vlekkeloos aansluit op De Rooy, aankopen.

Na de openstelling kunnen wandelaars voor het eerst in 167 jaar van het natuurschoon genieten. De wandeling is ongeveer vier kilometer lang en leidt de wandelaars langs de verschillende biotopen. Het is een aantrekkelijke wandeling met op verschillende plaatsen speelse elementen. Bij regenweer zijn stevige wandelschoenen of zelfs laarzen aan te raden.

Momenteel werkt de werkgroep beheer van Natuurpunt Markvallei een verkorting uit, wordt een traject in orde gemaakt voor mensen met kinderwagens en wordt bekeken of er langs dit verkorte traject speelmogelijkheden kunnen geplaatst worden zodat de korte wandeling een echte gezinswandeling kan worden. In 2019 zal ook door Smisselbergen een aansluitende wandelroute aangelegd worden.

Beschrijving van het gebied

In 1847 werden Den Rooy en Smisselbergen aangekocht door de Gentse industrieel Jean Voortman en door Edward Jacquemyns, geneeskundige, scheikundige en ingenieur in de katoenfabriek van de Gentse familie Voortman. De welgestelde families kocht toen in een klap 2000 hectare braakliggende heidegronden aan in Meerle en omgeving. De ‘woeste’ gronden moesten renderen en werden omgezet in bossen, akkers en weilanden. Vandaag vormt het 77ha hectare grote bosgebied een belangrijke verbindingszone tussen een aantal grotere natuurgebieden in Nederland en België.

Dieren en planten

Het gebied is nog vrij intact. Je vindt er dalkruid en salomonszegel, oude bosplanten als zwarte bes en dotterbloem, gagel, veenpluis en dopheide. Daarnaast zijn er grote bosmierkoepels aanwezig, trommelt de zwarte specht op de bomen en fladdert het sterk bedreigd bont dikkopje hier nog rond.

Natuurbeheer

Natuurbeheer

Er is nog werk aan de winkel om bijzondere natuurwaarden in het gebied als de hoogveenrelicten veilig te stellen voor de toekomst. Amerikaanse vogelkers en Pontische rododendron waren dominant aanwezig en bieden geen meerwaarde voor de biodiversiteit in het gebied. Beide struiken werden daarom massaal verwijderd door onze beheerploeg. Daarnaast gaan we het bos een beetje uitdunnen, zodat jonge inheemse boompjes meer licht en lucht krijgen. Op die manier zal een natuurlijker, lichter bos ontstaan. Heivlindersoorten als het bont dikkopje zullen daar sterk van profiteren.

Een beheerplan werd opgemaakt. Bedoeling is om de belangrijke natuurwaarden veilig te stellen en tegelijk in te zetten op de toegankelijkheid voor wandelaars.

De werken zullen uitgevoerd worden door de vrijwilligers van Natuurpunt, en ze zullen daarbij ondersteund worden door de professionele ploegen. Elke maandagvoormiddag kan je trouwens aansluiten bij zo’n ploeg.
Contact: Carlo van Boxel.

Wandelen

De parkeerplaats, waar de wandelingen starten, bevindt zich langs de Ulicotenseweg in Meerle. (zie kaart)

Je kan als lid van Natuurpunt hier een plannetje van de uitgestippelde wandelingen downloaden.

Nog geen lid? Meer info >>>>>>

Wil je graag een wandeling met een Natuurpuntgids reserveren?

Media

Contact

Stijn Leestmans

Verantwoordelijke beheerwerkgroep, conservator natuurgebieden Natuurpunt Markvallei

0479 93 21 12