Even rondje om wegens broedseizoen!

“Wandelen in Den Rooy is populair en we zorgen ervoor dat mensen hier kunnen blijven wandelen. Maar tijdelijk gaan we een deel van de wandelweg omleggen. En dat heeft alles te maken met het broedseizoen.”, vertelt conservator Stijn Leestmans.

“Natuurpunt heeft hard geïnvesteerd in natuurgebied Den Rooy. Wandelaars zullen dat ook wel gemerkt hebben. Het oogt nu misschien nog niet zo fraai, maar ik kan al wel verklappen dat de eerste tekenen veelbelovend zijn en dat we binnen enkele jaren zullen kunnen genieten van topnatuur.”

Maar nu het broedseizoen is, is het volgens de natuurvereniging belangrijk dat de rust in de meest kwetsbare delen van het gebied gegarandeerd blijft. “Loslopende honden en wandelaars die van het pad afwijken of die veel lawaai maken zijn nefast voor broedende vogels of ook voor reeën met reekalfjes. Om dat in de meest kwetsbare gebieden te vermijden zullen we het stuk van de beemd en het hoogveentje vermijden door de wandelaars een omtrekkende beweging te laten maken langs de Lage Rooy. Het is een rustige, weliswaar verharde, weg die ervoor kan zorgen dat de wandelaars een omtrekkende beweging kunnen maken. Het is een tijdelijke maatregel die ingaat na de paasvakantie en eindigt op 1 augustus. Uiteraard hopen we op begrip, een natuurgebied is er in de eerste plaats voor de bescherming van fauna en flora. Openstelling is OK, maar geen evidentie.”