Jonge slechtvalken op de toren!

Beste Jef,

Enkele weken terug stelde je de vraag hoe het staat met de slechtvalk op de Sint-Katharinatoren in Hoogstraten? Je schrijft dat je hen al jaren volgt in hun doen en laten. En je suggereert dat je op andere plaatsen met webcams al ziet dat er jongen aanwezig zijn in de nest.

Wel Jef, eigenlijk wisten we het dit jaar zelf ook nog niet! Dus was jou vraag een reden te meer om samen met Koen en Sjoan de toren op te kruipen. Allee die laatste term was meer voor mezelf want dat jaar thuiswerk heeft geen goede invloed gehad op mijn conditie. Maar we zijn er geraakt!

Weet je, eigenlijk hebben wij ook een webcam staan op onze nest, jammer genoeg heeft deze geen internetverbinding en is hij dus niet vanuit thuis te bekijken. Maar het heeft wel het voordeel dat we dus de nestbak niet moeten openen om te kijken hoe het er nu bij staat en dit zonder verstoring van de vogels.

Zoals je op de foto’s kan zien, kijken we altijd eerst live wat er in de bak gaande is. En zagen we dus een broedend vrouwtje zitten. Dus al een kleine vreugdedans want ze zit te broeden en heeft dus eieren of jongen. Maar hoeveel? En zijn ze al uitgekomen? We zagen een heel propere nest, met andere woorden geen kadavers van aangebracht voedsel. Dat zou een teken kunnen zijn dat er nog geen jongen zijn en dat ze dus nog op haar eieren zit te broeden.

Onze webcam neemt elk kwartier een foto van de nestbak, dus wij snel die data proberen uit te lezen om terug te kunnen kijken. Want we weten ondertussen dat ze niet haar eieren in eenmaal legt. Neen ze legt haar eerste en dan ca. 2 dagen het volgende enzovoort. In Hoogstraten is het maximaal aantal eieren 4 stuks geweest dus het kan gemakkelijk een week duur voordat ze klaar is met leggen.

Maar toen we de foto’s aan het bekijken waren merkten we dat er geen foto’s genomen waren na 28 maart, dat verklaarde ook dat we onze webcam bij het toekomen opnieuw moesten opstarten.  Maar op onze laatste foto was dus enkel een nestkuiltje te zien. Met andere woorden wisten we nog steeds niet hoeveel jongen er nu zouden zijn of komen dit jaar in Hoogstraten.

En toen gebeurde het! Het vrouwtje vond het tijd om even haar vleugels te strekken en ze verliet dus haar nest. Nu konden we eindelijk gaan kijken wat ze verstopte voor ons. En jawel een hoop witte dons, en daar is dat nog een ei? Neen ik zie twee kopjes of toch drie! Na wat gekibbel waren we het over eens er waren evenveel jongen als ons dus drie kleine witte schattige kopjes. Afgaande van de grootte en de netheid van de nestbak vermoeden we dat ze maximaal een week oud zijn.

Met andere woorden een dikke merci Jef om eens nog eens achter ons bureau weg te trekken om jou een gepast antwoord te geven.

Koen, Sjoan en Geert.

Hieronder ook nog even een tabel met de broedsels in de Sint-Katharinatoren.

Jaartaljongenmeisjeopmerkingen
2011 – 2012Slechtvalk koppel aanwezig
2013Nestbak geplaatst net boven de ‘omegang’
20143geen gegevens teruggevonden over het geslacht
201521
2016221 dood teruggevonden/ Nestbak is vernieuwd en hangt nu in den ‘bol’
201731opnieuw 1 dood teruggevonden
2018-2019Restauratie toren, nestbak afgesloten
20202wegens corona te laat gaan kijken, jongeren waren te oud om te ringen, dus geslacht niet gekend
20213Geslacht moet nog bepaald worden