1,2,3,4… slechtvalken! Hoera!

Deze week zijn we weer polshoogte gaan nemen bij de slechtvalken op Sint-Katharinatoren, zonder echt te weten wat ons te wachten stond. Voor de zekerheid ging vogelringer Piet alvast ook mee.
Foto's: Wim Verschraegen
Met veel goesting beklommen we de lange trap. Het was duidelijk aan het gehijg te merken dat het de eerste keer was dit broedseizoen, of worden we toch allemaal wat ouder?

Maar we zijn allemaal boven geraakt en namen een korte rustpauze op de ommegang voor het aanvatten van het laatste klimmetje tot aan de nestbak. Maar niemand had voorzien dat de sleutel die we voor de laatste deur nog in de kelder (VVV-kantoor) van het gemeentehuis lag. Dus uiteindelijk hebben we een vrijwilliger gezocht die de ganse klim voor de tweede keer mocht doen.
En dus was er voor de rest een langere tussenpauze. Ondertussen merkten we eigenlijk weinig activiteit van rondvliegende ouder-slechtvalken.
Mijn gedachten gingen naar een bericht op Facebook eerder deze week, waar melding was gemaakt dat het slechtvalkenpaar in Dendermonde overleden was na het eten van een prooi met vogelgriep. Ook ringer Piet vertelde dat er in België dit jaar zo al 54 slechtvalken zijn overleden. Het zou toch niet waar zijn, het zou zo maar kunnen dat ons koppel of toch een ouder overleden was.
Ondertussen was de sleutel met de vermoeide vrijwilliger terug boven en konden we het laatste stukje aanvatten. Bij de kast aangekomen hoorden we toch al wat gepiep. Snel zouden we even kijken hoe groot ze zijn en of ze  al geringd konden worden of nog niet. En ja hoor, in de nest vonden we 4 kuikens! Wat een succes! Andere jaren hebben we er meestal 3. Dus deze 4 kuikens (3 meisjes en 1 jongen) zijn allemaal weer voorzien van een ring. Ze kunnen hopelijk zo bijdrage leveren aan een beperking van de terugval van de soort in het algemeen.
Ook wil ik jullie opnieuw wijzen op de volgende zaken:
Mocht je een jonge slechtvalk vinden op de grond in de omgeving van de toren, zorg er dan in eerste instantie voor dat hij veilig is. Enkele jaren terug hebben we er eentje doodgereden teruggevonden op de Vrijheid 🙁 , dit  willen we liever niet.
Vervolgens kan je best contact opnemen met het vogelrevalidatiecentrum te Zundert (+31 76 5974165) of met  Wildlife taxiteam (03 331 97 00).