Week van de Biodiversiteit – 18-26 mei 2024

Week van de biodiversiteit
Van 18 tot en met 26 mei vieren we de ‘Week van de Biodiversiteit‘!
Hét moment bij uitstek dus om te onderzoeken hoe biodivers ons land is. Denk je dat je daarvoor niet genoeg natuurexpert bent? Geen probleem: in 2024 bestaat er technologie om je hierbij te helpen. Er is immers een mobiele app die je bijstaat, de Obsidentify-app. Ga er dus op uit, spot 1001 planten en dieren en geniet met volle teugen van de natuur!
Wil je biodiversiteit ontdekken in je tuin, je favoriete park of bos, of gewoon langs de weg? Ga dan vollenbak ‘Natuur Bingen’, maak foto’s van je waarnemingen en doe zo mee aan onze Nationale Biodiversiteitschallenge!

Outdoor Challenge van lerarenopleiding Thomas More Turnhout

Omdat de toekomst aan de jeugd is, proberen we weer meer kinderen en jongeren warm te maken voor de natuur. Maandag 13 mei kwamen 75 studenten met hun docenten van de lerarenopleiding van Thomas More in Turnhout naar het bezoekerscentrum Vallei van het Merkske.
Onder begeleiding van onze vrijwilligers deden ze inspiratie op voor buitenlessen in de natuur. Ze gebruikten hiervoor ook het educatief materiaal dat aanwezig is in het bezoekerscentrum. Het resultaat van deze Outdoor Challenge zijn draaiboeken die Natuurpunt Markvallei ter beschikking kan stellen aan leerkrachten van de lagere school voor het organiseren van een buitenles.
Ze werkten volgens de methode van Flow Learning van Sharing Nature, ontwikkeld door Joseph Cornell.
Flow Learning onderscheidt 4 fasen waarbij iedere fase leidt naar een intensere beleving van de natuur:
    1. Stimuleer enthousiasme
    2. Concentreer de aandacht
    3. Directe (natuur)ervaringen
    4. Inspiratie delen.
Leerlingen van de Scharrel in Minderhout en de Klimtoren in Meerle waren ook van de partij. Ze kregen in kleine groepjes les van enkele studenten volgens deze methode, waarbij ze de natuur konden beleven op een niet-alledaagse manier.
Veel dank aan vrijwilligers Yvonne, Erik, Jee, Mai en Susan voor de ondersteuning van deze intense, maar leerrijke dag!
Foto's: Katrien Knaeps

Een zonnige ochtendwandeling met aansluitend een heerlijke brunch op het terras

De Rooye Laarsjes, één van onze twee ploegen van Expeditie Natuurpunt, organiseerden afgelopen zondag 12 mei een Lentebrunch met wandeling om geld in het laatje te krijgen voor Den Rooy en De Laars, twee natuurgebieden van Natuurpunt Markvallei.
Het weer kon niet beter zijn: niet te warm, niet te koud, onder een blauwe lucht.
Een vijftigtal mensen aten hun buikje rond op het zonnige achterterras van de Klapekster.
Zestien van hen genoten eerst van een prachtige wandeling onder deskundige leiding van gids Els.
De Rooye Laarsjes konden met de inkomsten € 1200 overschrijven op hun rekening van Expeditie Natuurpunt. Dankjewel aan alle deelnemers!
Pannenkoeken!
Noteer nu ook al maandag 20 mei in je agenda! Dan bakken de “Rooye Farmavinken“, ons tweede Expeditieteam, heerlijke pannenkoeken aan de Klapekster tijdens de Rommelmarkt. Natuurlijk ook ten voordele van onze natuurgebieden!
Foto's: Jee Van Loock en Geert Brosens

Van de ene ontdekking naar de andere…

… in één zin, het tweedaags Natuurpunt Markvallei-weekend in het zuiden van België op 4 en 5 mei.

Al wandelend of met een ‘treintje’ ging het door een opmerkelijk natuurgebied Les Abannets, met een schat aan zeldzame tot zeer zeldzame planten. Maar het meest indrukwekkend was de diepe kloof van de Fondry des Chiens.
Het riviertje de Hulle in Willerzie is de zuidelijke versie van ons Merkske, maar dan op de grens met Frankrijk. Natuur op zijn best!
Het park van Furfooz, in de buurt van Dinant, nodigde ons uit om zijn archeologische, natuurlijke en geologische erfgoed te ontdekken tijdens een gezellige wandeling tot aan de rand van de Lesse.
Na een kort bezoekje aan de Fourneau Saint-Michel in Saint Hubert ging de reis terug naar Wortel.

Niet nodig te vertellen dat ook de Waalse gastronomie geproefd werd op opmerkelijke plaatsen, de foto’s spreken voor zich. En dat was maar één kant van de Ardennen: nog veel meer te ontdekken in het Zuiden van België…

Foto's: Jos, Ludo, Roos, Jos & Els, Hugo, Ilse, Susan, Jef, Ria, Els en...

Amfibieën blijven verwondering oproepen

Natuurpunt Markvallei organiseerde zondagnamiddag een amfibieënwandeling onder leiding van boswachter Bart Hoeymans. In Wortel Kolonie, een natuurgebied beheerd door ANB, bezocht de groep enkele poelen. De boswachter had weinig moeite om zijn enthousiasme over te brengen. Vooral de aanwezige kinderen waren enthousiast en beleefden de namiddag van hun leven. Zij hebben vandaag op school het een en ander te vertellen. In ieder geval veel dank aan Bart Hoeymans voor zijn werk voor het instandhouden van het biotoop voor kikkers, padden en salamanders.