Eerste resultaten natuurlijke bestrijding eikenprocessierups

In bezoekerscentrum De Klapekster werden de eerste resultaten meegedeeld van het LIFE project rond de natuurlijke bestrijding tegen de processierups. Het initiatief ligt bij de Belgische provincies Antwerpen en Limburg, de Nederlandse provincies Noord-Brabant en Gelderland en de Nederlandse gemeente Sittard. Heel wat vertegenwoordigers uit deze regio vonden de weg naar ons bezoekerscentrum.

Voor dit project hebben ze in Wortel Kolonie mezennestkasten gehangen en een ander bermbeheer toegepast. Volgend jaar proberen ze de, bij ons uitgestorven, poppenrover uit te zetten.

Mezennestkasten

In heel het werkgebied zijn er in totaal 360 nestkasten opgehangen. Deze werden druk bevolkt waarbij naar schatting 453.000 rupsen gegeten gegeten werden. (Gemiddeld aantal jongen per nest x gemiddeld aantal rupsen die gevoederd worden per jong) Een aandeel daarvan zou de processierups zijn.

Bermbeheer

Door aangepast beheer was de berm in de Molendreef bloemrijker als andere jaren. Dit brengt een verhoging van het aantal insecten met zich mee. Bij deze insecten zijn er verschillende vliegen, sluipwespen.. die eitjes van de rups parasiteren en zo impact kunnen hebben op de populatie van de eikenprocessierups.

Resultaten

Dit jaar waren er duidelijk minder meldingen van de processierups. Het koele en natte weer heeft hier zeker ook mee te maken. Maar de hoge bezetting van de mezenkasten geeft de onderzoekers moed dat zij nuttig gaan zijn in de natuurlijke bestrijding tegen de processierups.

Er zijn ook heel wat nesten gecontroleerd en deze zaten voor 70 procent vol met parasieten. Ook hier weer hoopvol nieuws.

Het project blijft lopen. De onderzoekers gaan bijvoorbeeld nog naar Turkije om de poppenrover te leren kweken om later hier in te zetten. We zijn alvast benieuwd naar de volgende resultaten!

Ohja, die plastiek rond bomen is wel duidelijk een mythe. De rupsen vinden het nog eerder aangename plaatsen om samen te zitten en bovendien is het gewoon zwerfvuil.

VRT NWS was er ook bij. Je kan het 19u journaal van 21 september 2021 herbekijken. (item 16)