Veel meer raven in de Noorderkempen

De raaf
Boswachter Bart (Hoeymans) legde vandaag op Radio 2 uit dat in onze regio meer en meer raven gezien worden. Dat wordt ook bevestigd door vrijwilligers van Natuurpunt Markvallei.  In de Vallei van het Merkske werden de vogels de voorbije weken regelmatig gespot.

“Ik heb de raven ook al gezien. Daar gaat mijn boswachtershart sneller van kloppen”, zegt Bart Hoeymans die voor het Agentschap Natuur en Bos verantwoordelijk is voor de regio Hoogstraten. “De laatste tijd zijn er best veel mensen in de Noorderkempen die de raven gezien hebben. Als je gaat wandelen in de natuurgebieden van Wortel-Kolonie of het Merkske bestaat de kans dat je ze ziet. Vermoedelijk gaat het om een paar jonge vogels dat elkaar gevonden heeft maar nog te jong is om te broeden. Raven zijn heel hun leven monogaam.”

“Tot voor een paar jaar was de raaf een uiterst zeldzame vogel in Vlaanderen. De laatste opgetekende broedgevallen dateerden al van 1842 in Wilrijk en Bazel. De raaf verdween daarna bijna 150 jaar lang als gevolg van intensieve verdelging door de mens. “In de jaren ’70 zijn er opnieuw raven uitgezet in de Veluwe in Nederland en in de Ardennen. Je merkt dat de soort snel oprukt”, zegt Hoeymans in “Start Je Dag”. “Net over de Nederlandse grens in Noord-Brabant zijn er al twee tot drie ravenkoppels aan het broeden. Dat is op een boogscheut van Hoogstraten. De kans is daarom groot dat er binnen afzienbare tijd ook bij ons raven gaan broeden. Dat zou uitzonderlijk zijn. Vorig jaar was er trouwens al een koppel raven dat succesvol kon broeden in het oosten van de provincie, in de regio Ravels-Arendonk.” Ook elders in ons land zijn er de laatste jaren succesvolle broedgevallen van raven geregistreerd.”

Lees je graag meer? Zie hier de pagina van VRTNWS of wil je meer weten over de raaf? >>>>>>>